Ricko
Brain

Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 3255
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ..::Zabrze::..
|
Wysłany: Pon 20:44, 07 Mar 2011 Temat postu: Rolnictwo |
|
|
CZYNNIKI ROZWOJU ROLNICTWA I SPOSOBY GOSPODAROWANIA W ROLNICTWIE
I sektor gospodarki: rolnictwo, rybołówstwo, łowiectwo, leśnictwo
Czynniki przyrodnicze wpływające na rozmieszczenie obszarów rolniczych:
*Klimat
*Żyzność Gleb
*Ukształtowanie Powierzchni
*Stosunki Wodne
Czynniki pozaprzyrodnicze wpływające na poziom produkcji:
*Formy własności ziemi
*Rozmiary gospodarstw
*Wykształcenie i wiek rolnika
*Poziom techniczny wsi
*Polityka rolna państwa
*Sposoby gospodarowania
*Technika i technologia
*Bliskość rynków zbytów
Sposoby Gospodarowania w Rolnictwie:
*Żarowo-odłogowe - polega na wypalaniu roślinności leśnej w celu uzyskania pola uprawnego użyźnionego popiołem, na wypaleniskach sieje się przez parę lat np. ryż, kukurydze lub tez proso, a na następnie zostawia się obszar odłogiem, aby odzyskał on swoją żyzność
*Ugorowe - wyłączanie pola z użytkowania rolniczego na 1-2 lat tak, aby odzyskało ono swoją żyzność, w tym czasie wykonywania jest na nim pielęgnacja mechaniczna, chemiczna lub pole te zarastane jest przez chwasty lub samosiewy zbóż
*Dwupolówka -przemienna forma uprawy dwóch pól. Jedno pole obsiewano zbożem jarym lub ozimym, a drugie ugorowano, aby zapobiec nadmiernemu wyjaławianiu gleby. W kolejnym roku uprawiano pole poprzednio ugorowane
*Trójpolówka - sposób uprawy roli polegający na podzieleniu pola na trzy części. Każdego roku uprawiane są tylko dwie z nich, a trzecia ugoruje, co pozwala na "odpoczywanie" ziemi. Jedno pole obsiewano jesienią zbożem ozimym, drugie obsiewano wiosną zbożem jarym, a trzecie pole ugorowane stanowiło pastwisko.
*Płodozmian - system zagospodarowania ziemi uprawnej, oparty na zaplanowanym z góry na wiele lat następstwie roślin po sobie, na wyznaczonym do tego celu obszarze podzielonym na pola, jednocześnie dostosowany do specyficznych warunków rolniczo-ekonomicznych gospodarstwa.
*Tarasowe - występuje najczęściej w klimacie monsunowym polega na tarasowym systemie nawadniania zboczy, na których uprawia się najczęściej herbatę
*Poldery - osuszanie depresyjnych obszarów, zamienianie ich na pola uprawne nazywanie właśnie Polderami, wprowadzone pierwszy raz przez Holendrów
*Rolnictwo Tradycyjne (naturalne) - wytwarzanie produktów tylko na potrzeby samego rolnika i jego rodziny
*Rolnictwo Towarowe - struktura produkcji rolnej i wysokość nakładów inwestycyjnych w gospodarstwie zależą od rynku zbytu, ponieważ są one nastawione na sprzedaż wytwarzanych produktów rolnych
*Uprawa plantacyjno-monokulturowa - specjalizacja produkcji roślin nastawiona na eksport (np w Indiach herbata)
*Rolnictwo Obszarnicze - tworzenie ogromnych obszarów rolniczych (latyfundiów) uprawianych przez pracowników najemnych
*Rolnictwo Koczownicze - polega na ciągłej zmianie miejsca pobytu zwierząt
*Gospodarka Ekstensywna - stosowana w krajach posiadających duże powierzchnie rolnicze (USA, Kanada, Argentyna), małe nakłady na jednostkę powierzchni użytków rolnych, niskie plony z jednego hektara, lecz duże zbiory z dużych powierzchni rolnych
*Gospodarka Intensywna - duże nakłady pracy ludzkiej, zwierząt i mechanicznej na jednostkę powierzchni użytków rolnych - występuje w krajach o małych obszarach rolniczych (Belgia, Holandia, Dania)
Formy Własności Ziemi:
*Indywidualna (prywatna)
*Państwowa
*Spółdzielcza
Obszary Rolnicze Świata
*Europa (Ukraina, Nizina Rumuńska, Nizina Węgierska, Nizina Zachodnioeuropejska)
*Ameryka Płn. (Wielka Równina, Nizina Centralna, Kalifornia)
*Ameryka Płd. (Płd. część Niziny La Platy, płd-wsch. część Wyżyny Brazylijskiej)
*Afryka (Delta Nilu, wybrzeża Maroka i Algierii, RPA)
*Azja (Nizina Chińska i Mandżurska, Delta Mekongu, Nizina Gangesu, Mezopotamia)
ROLNICTWO POLSKIE NA TLE KRAJÓW EUROPEJSKICH
Użytkowanie Ziemi w Polsce
39% - Grunty Orne
29% - Lasy
11% - Łąki i Pastwiska
1% - Sady i Ogrody
20% - Pozostałe Grunty
Główne Obszary Rolnicze w Polsce:
*Nizina Śląska
*Żuławy Wiślane
*Nizina Sandomierska
*Wyżyna Lubelska
Osoby zatrudnione w rolnictwie - 27,5% ludności
Struktura Agrarna - określa formy własności rolniczej i wielkość gospodarstw rolnych w państwie, struktura dla Polski:
*Gospodarstwa Indywidualne - 88% użytków rolnych (81% zasiewów)
*Gospodarstwa Państwowe - 10% użytków rolnych (15% zasiewów)
*Gospodarstwa Spółdzielcze - 2% użytków rolnych (4% zasiewów)
PRODUKCJA ROŚLINNA
Zboża
*Kukurydza - kiedyś główne zboże chlebodajne Majów i Azteków, największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
*Ryż - strefa zwrotnikowa i podzwrotnikowa, wymaga dużej wilgotności, uprawa - Azja: Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz
*Pszenica - wymaga dobrej gleby i długiego okresu wegetacyjnego, producenci: Chiny, Indie, USA, Rosja
*Jęczmień - strefa umiarkowana, największy producent - Rosja, używany w browarnictwie
*Proso i Sorgo - dominują w Afryce, odporne na susze
*Owies - przeznaczony w większości na paszę
*Żyto - mało wymagające, stosowane do uzyskiwania alkoholu etylowego
*Pszenżyto - łączy w sobie cechy pszenicy i żyta, uprawiane głównie w Polsce i w Niemczech
Rośliny Bulwiaste:
*Ziemniaki - główna roślina żywieniowa Polaków, Litwinów, Białorusinów, strefa umiarkowana, do 4000m.n.p.m, nie lubią przymrozków i wilgoci, nie potrzebują dobrej gleby, producenci: USA, Chiny, Rosja, Polska
*Bataty - pochodzenie: Ameryka płd. i śr., uprawiane w strefie międzyzwrotnikowej, głównie: Chiny, Uganda, Indonezja, Nigeria
Rośliny Cukrodajne:
*Buraki Cukrowe - drugie po trzcinie źródło cukru, najczęściej uprawiane po zbożach (płodozmian), strefa umiarkowana, wymaga nawożenia i regularnego odchwaszczania, producenci: Francja, USA, Rosja, Polska
*Trzcina Cukrowa - wymaga dużych temp i sporej ilości wody, uprawiana monokulturowo w Tajlandii, Bangladeszu i w Ameryce Środkowej
Rośliny Oleiste:
*Soja - wymaga dobrych gleb i dużego nasłonecznienia, uprawiana w Ameryce Płn. (USA) i Płd (Brazylia) oraz w Azji (Chiny)
*Oliwki - uprawiany w rejonie Morza Śródziemnego, używana w gastronomii (oleje), kosmetyce (kremy)
*Słonecznik - wytwarza się z niego olej, stosowane też jako rośliny ozdobne, kraje: Argentyna, Ukraina
*Rzepak i Rzepik - wymagają żyznej gleby, państwa: Francja, Niemcy, Polska
*Palma Kokosowa - płd.-wsch. Azja oraz płn.-zach. Ameryka Płd. roślina światłolubna, rośnie na piaszczystych, słonych plażach
*Orzeszki Ziemne - uprawiany w krajach tropikalnych i subtropikalnych
Rośliny Oleiste Włókniste
*Bawełna - kraje: Indie, Australia
*Len - pochodzi z Bliskiego Wschodu, stosowana też do wytworu oleju oraz w lecznictwie
*Konopie - występowanie: góry Ałtaj, Zakaukazie, Afganistan, ma do 1,5m długości
Używki - substancje, które z powodu swego składu chemicznego działają na centralny układ nerwowy, przykłady:
*Cukier Rafinowany
*Kawa
*Tytoń
*Herbata
*Afrodyzjaki
*Alkohole
*Dopalacze
*Narkotyki
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
Polska
*Bydło (5,2 mln sztuk)
*Trzoda Chlewna (16,3 mln sztuk)
*Owce (0,3 mln sztuk)
*Koniec (0,3 mln sztuk)
*Kury (113,5 mln sztuk)
Podstawowe produkty zwierzęce
*Mięso
*Mleko
*Jaja
*Tran
*Skóry
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ricko dnia Wto 8:39, 08 Mar 2011, w całości zmieniany 4 razy
|
|